Sorbet arbuzowy

Sorbet arbuzowy

  • 00:10
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 i ½ kg arbuza
    • 1 łyżka cukru pudru
    • 3 łyżki wody

    dekoracja:

    • kilka truskawek
    • listki mięty
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Arbuza przetnij na pół. Odetnij jeden plaster, który wykorzystasz później do dekoracji. Wydrąż najsłodszy, czerwony miąższ ze środka (jasne części przy skórce pozostaw) i w miarę możliwości usuń pestki (musisz uzyskać ok. 1 kg miąższu). 

Zmiksuj arbuza z rozpuszczonym w ciepłej wodzie cukrem. Przelej miąższ do naczynia i zamrażaj przez ok. 3 godz. Aby sorbet uzyskał odpowiednią konsystencję, co 30 min wyciągaj go z zamrażarki i mieszaj.

Możesz też wcześniej pokroić arbuza w kostkę, zamrozić i dopiero później dolać wodę z cukrem, miksować i od razu podawać.

Przed podaniem udekoruj sorbet kawałkami arbuza, truskawkami i listkami świeżej mięty.


Komentarze