Sos bearneński

Sos bearneński

  • 00:30
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1/3 szkl. białego wina wytrawnego
    • 1/3 szkl. octu
    • 2 żółtka
    • 1/2 kostki masła
    • 1 cebulka szalotka
    • 2 łyżki posiekanej pietruszki
    • 1 pęczek drobnego szczypioru
    • 3 łyżki posiekanego estragonu
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Estragon, szczypior i pietruszkę umyj i posiekaj. Cebulkę obierz z łuski i również drobno posiekaj. Następnie zalej ją winem i octem, zagotuj i odparuj do połowy objętości. Płyn przecedź przez sitko i nieco przestudź. Dodaj do niego żółtka i ubij trzepaczką. Otrzymaną masę znowu podgrzej na wolnym ogniu przez ok. 20 min, ciągle mieszając aż zgęstnieje. Następnie dodawaj po kawałeczku masła, pamiętając o ciągłym ubijaniu. Do gęstego sosu dodaj posiekane zioła, dopraw pieprzem i solą. Całość dokładnie wymieszaj. Sos bearneński wyśmienicie pasuje do mięsa czerwonego.


Komentarze