Sos cytrynowy z melisą

Sos cytrynowy z melisą

  • 00:10
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 50 g majonezu
    • ok. 4 garście listków świeżej melisy
    • 1 cytryna
    • 125 ml śmietanki kremówki
    • szczypta soli
    • szczypta pieprzu
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Melisę dokładnie umyj. Kilka listków odłóż do dekoracji, a resztę drobniutko posiekaj. Cytrynę umyj i sparz wrzątkiem. Skórkę z 1/2 cytryny zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Drugą połówkę obierz wzdłuż i część skórki pokrój w paseczki do dekoracji. Wyciśnij sok z cytryny do innego naczynia. Śmietanę kremówkę zmiksuj lub ubij z odrobiną soli. Następnie wymieszaj ją z majonezem i połącz ze startą skórką z cytryny oraz z drobno posiekaną melisą. Dodaj sok z cytryny i wszystko dokładnie wymieszaj. Na sam koniec sos udekoruj paseczkami ze skórki cytryny i świeżym listkiem melisy. Sos świetnie pasuje do pieczonych ziemniaków, jak i do mięsa z grilla.


Komentarze