Sos czekoladowy do deserów

Sos czekoladowy do deserów

  • 00:35
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 100 g czekolady gorzkiej
    • 3/4 szkl. cukru pudru
    • 3/4 szkl. skondensowanego mleka zagęszczonego
    • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 1 i 1/2 łyżeczki rumu
    • przyprawy: sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej: do niewielkiego garnka wlej wodę. Na garnek postaw miskę z połamaną na cząstki czekoladą (dno miski powinno być zanurzone w wodzie) i powoli podgrzewaj. Gdy czekolada zacznie się topić, zamieszaj ją, dodaj cukier puder i gotuj przez ok. 15 min. Od czasu do czasu mieszaj, aby czekolada się nie przypaliła. Następnie dodaj mleko, wanilię, rum i szczyptę soli. Sos dokładnie wymieszaj, przykryj i trzymaj nad ciepła wodą do momentu użycia. Sos podawaj do naleśników, lodów, ptysiów, puddingów, deserów z owocami i bitą śmietaną.


Komentarze