Sos do przekąsek

Sos do przekąsek

  • 00:20
  • 10 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 10 łyżek oliwy z oliwek
    • 4 ząbki czosnku
    • ½ łyżeczki soli
    • 1 żółtko
    • 1 łyżka octu winnego białego
    • 10 oliwek zielonych
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, aż powstanie gładziutka masa. Ocet i żółtko zmiksuj ze sobą, stopniowo wlewając oliwę. Miksuj, aż sos będzie miał konsystencję majonezu (pamiętaj, aby nie przerywać miksowania).

Zmiażdż czosnek i wymieszaj z powstałym sosem. Wrzuć 10 oliwek i zmiksuj razem z nim. Wstaw do lodówki.

Jeżeli użyjesz samej oliwy, sos będzie miał gorzkawy posmak. Możesz go złagodzić dodając 5 łyżek oleju słonecznikowego. Sos świetnie pasuje jako dodatek do mięsa, ryb i gotowanych lub smażonych ziemniaków.


Komentarze