Sos koperkowy

Sos koperkowy

  • 00:10
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 pęczek koperku
    • 2 łyżki mąki
    • 1/3 szkl. śmietany
    • 1 szkl. bulionu warzywnego
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Koperek drobno posiekaj. W miseczce rozprowadź gorącą wodą bulion instant i przestudź. Następnie dodaj do niego mąkę, śmietanę i koperek. Wszystko dokładnie wymieszaj – najlepiej mieszadłem – tak aby nie było grudek. Zimny sos przelej do rondelka i podgrzewaj na wolnym ogniu, ciągle mieszając aż zgęstnieje. Jeśli mąka za bardzo go zagęści, dolej do niego wody i wymieszaj. Na końcu przypraw do smaku solą i pieprzem. Sos koperkowy najlepiej smakuje na ciepło podawany z gotowanymi mięsami.


Komentarze