Sos kurkowy

Sos kurkowy

  • 00:15
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 300 g kurek 
    • 1 średnia cebula biała 
    • 30 ml wina białego 
    • 1 ząbek czosnku 
    • 40 g masła 
    • 100 ml śmietany kremówki 
    • 1 gałązka tymianku 
    • 3 gałązki natki pietruszki
    • przyprawy: sól kamienna, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Kurki oczyść z ewentualnego igliwia i traw. Przełóż na durszlak kuchenny i pod bieżącą wodą przemyj grzyby z piasku. Nie mocz ich zbyt długo, ponieważ chłoną wodę jak gąbka. Duże kurki przekrój na mniejsze, ale niezbyt małe, kawałki. Grzyby mają być dobrze widoczne w sosie. 

Obierz cebulę i czosnek. Pokrój drobno w kostkę. W rondelku z szerokim dnem podgrzej masło i dodaj cebulę z czosnkiem. Przypraw solą oraz pieprzem i lekko podsmaż, ale tak, by cebula nie była rumiana. Od razu dodaj tymianek. Smaż przez chwilę, a potem dodaj kurki. Zwiększ ogień, ponieważ grzyby podczas smażenia oddają całą zawartą w nich wodę. Nie powinny się zbyt długo dusić PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE tylko rumienić. Wtedy sos będzie miał bogatszy smak. 

Jak kurki dobrze się podsmażą, wlej białe wino i zostaw do odparowania alkoholu. Wlej śmietankę i gotuj sos jeszcze przez 2–3 min, aż śmietanka zgęstnieje. Dodatek wina jest kluczowy, ponieważ poprawia smak i wpływa na szybsze gęstnienie śmietanki. Dopraw jeszcze sos solą i pieprzem. 

Na koniec posiekaj drobno natkę pietruszki i dodaj do gorącego sosu. Nie gotuj już sosu, aby pietruszka zachowała swój świeży smak. Przełóż sos do miseczki i udekoruj jeszcze listkami natki. Sos tego rodzaju jest idealny do wieprzowiny, ryb słodkowodnych, takich jak sandacz czy szczupak oraz wszelkich makaronów.


Komentarze