Sos majerankowy

Sos majerankowy

  • 00:10
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 200 ml śmietany kremówki 36%
    • 50 ml białego wytrawnego wina
    • 3 łyżki świeżego majeranku
    • 1/2 cebuli, najlepiej szalotki
    • 10 g masła
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Cebulę drobno posiekaj i przesmaż na maśle na wolnym ogniu. Następnie zalej ją białym winem i smaż aż wino wyparuje do ok. 30% objętości. Śmietanę kremówkę przelej do kubeczka i wymieszaj z solą. Następnie dodaj ją do cebuli i wina. Gotuj wszystko ciągle mieszając przez ok. 5 min. Pod koniec gotowania dodaj posiekany świeży majeranek. Całość dokładnie wymieszaj i przelej do innego naczynia, by przestygło. Po ostygnięciu zmiksuj na gładki sos i dopraw pieprzem. Podawaj z młodymi ziemniakami w mundurkach, sałatkami z ciepłymi ziemniakami, szparagami, pieczonym schabem lub roladkami z kurczaka.


Komentarze