Sos orzechowo-czosnkowy

Sos orzechowo-czosnkowy

  • 00:15
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 50 g łupanych orzechów włoskich
    • 1 opakowanie serka twarogowego
    • 3 łyżki gęstego jogurtu typu greckiego
    • 2 ząbki czosnku
    • sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Orzechy prażymy kilka minut na suchej teflonowej patelni, odstawiamy do przestygnięcia. Serek mieszamy dokładnie z jogurtem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Orzechy siekamy jak najdrobniej i dodajemy do wcześniej wymieszanej masy. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

Sos podajemy na dowolne sposoby: do mieszanki świeżych warzyw pokrojonych w paski (np. kolorowa papryka, marchew, seler naciowy), do chipsów, do pieczonych mięs czy do grillowanego łososia.


Komentarze