Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy

  • 00:35
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 300 g pieczarek
    • 1 szkl. rosołu gotowego lub z kostki (lub czystej wody)
    • 1 cebula
    • 2-3 łyżki tartego selera
    • 2 łyżki masła
    • 1 łyżka mąki
    • 1/2 szkl. gęstej kwaśniej śmietany
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Cebulę obierz i posiekaj w kostkę. Pieczarki obierz i umyj, selera obierz, umyj i zetrzyj na tarce z małymi oczkami. Wszystko duś na maśle, na średnim ogniu przez ok. 15 min. Następnie zalej gorącą szklanką rosołu lub wody. Mąkę rozprowadź kilkoma łyżkami zimnej wody, dodaj do sosu i dopraw solą oraz pieprzem, zagotuj. Dodaj śmietanę i wymieszaj. Sos świetnie nadaje się do kopytek i wszystkich rodzajów kasz sypkich, makaronów, kotletów ziemniaczanych i mięsnych pieczeni.


Komentarze