Sos rabarbarowy

Sos rabarbarowy

  • 00:30
  • 5 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 300 g rabarbaru
    • 1/4 laski wanilii
    • 150 ml wytrawnego czerwonego wina
    • 70 g cukru
    • 1/2 limonki
    • szczypta soli morskiej
    • 4 ziarna ziela angielskiego
    • 5 ziaren pieprzu syczuańskiego
    • 1 łyżeczka pektyny lub cukier żelujący w stosunku 3:1 (3 łyżki na 1 litr wody)
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Rabarbar obierz z grubej skórki. Pokrój na kawałki ok. 2 cm. W rondelku zagotuj czerwone wino. Dodaj laskę wanilii oraz cukier. W kuchennym moździerzu rozgnieć ziarna ziela angielskiego i pieprzu syczuańskiego, a następnie dodaj do wina.

Lekko gotuj, aż alkohol odparuje, a wino nabierze przyjemnego, owocowo-słodkiego posmaku. Wyciśnij również sok z limonki i wrzuć jej skórkę. Gotuj krótko. Chodzi tylko o to, by cytrusowy aromat przeszedł do wina. Skórkę limonki natychmiast wyjmij, bo sos będzie gorzki.

Do gotowego wywaru dodaj rabarbar. Gotuj go powoli, do momentu aż zacznie się rozpadać. Wymieszaj cukier żelujący lub pektynę z odrobiną zimnej wody i dodaj do rabarbaru. Lekko podgrzej, ale już nie gotuj. Sos przypraw jeszcze szczyptą soli morskiej, aby złamać słodki smak.

Przelej sos do salaterki i podawaj schłodzony wraz z grillowanym mięsem drobiowym.


Komentarze