Sos serowy na ciepło

Sos serowy na ciepło

  • 00:20
  • 8 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 150 g sera lazur
    • 50 g parmezanu
    • 300 ml mleka
    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżeczka mąki pszennej
    • sok z 1 cytryny
    • przyprawy: czerwony zmielony pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Ser lazur pokrusz, a parmezan zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W litrowym garnku rozgrzej masło i wsyp mąkę. Następnie, cały czas mieszając powstałą zasmażkę, wlej powoli mleko i zagotuj. Zmniejsz ogień do minimum. Wsyp sery i mieszaj, aż się rozpuszczą w gorącym mleku. Zdejmij sos z ognia, dodaj sok z cytryny i zmielony czerwony pieprz do smaku. Ten sos idealnie smakuje, np. do warzyw gotowanych na parze PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA PARZE


Komentarze