Sos słodko-kwaśny do słoików

Sos słodko-kwaśny do słoików

  • 01:40
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 1 kg czerwonej papryki
    • 1 kg cebuli
    • 3 kg cukinii
    • 2 szklanki octu
    • 1 kg cukru
    • 4 słoiczki koncentratu pomidorowego
    • 1 łyżka ostrej papryki
    • 1 łyżka słodkiej papryki
    • 1 łyżka curry
    • sól
    • pieprz
    • 2 łyżeczki przyprawy do spaghetti
    • 1 łyżka bazylii
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Paprykę i cukinię myjemy; z papryki usuwamy gniazda nasienne, cebule obieramy. Warzywa kroimy (cukinie ze skórką) w małą kostkę. Posypujemy 1,5 łyżki soli i odstawiamy na noc, by warzywa puściły sok.

Następnego dnia wszystko wyciskamy. Warzywa wyciśnięte wkładamy do dużego garnka. Gotujemy zalewę z 1 kg cukru i 2 szklanek octu. Wlewamy do warzyw i gotujemy 20 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 10 minut na małym ogniu i mieszamy, by nie przywierało.

Gorący sos nakładamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Nie pasteryzujemy. Podajemy z makaronem lub ryżem. Smacznego!


Komentarze