Sos słodko-kwaśny na zimę

Sos słodko-kwaśny na zimę

  • 03:00
  • 9 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 3 kg dojrzałych pomidorów
    • 1 kg cebuli
    • 2 papryki np. żółte
    • 2 ananasy (lub ostatecznie 2 puszki ananasów w zalewie)
    • 3 obrane marchewki
    • 1 i 1/2 puszki kukurydzy
    • 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
    • 1 łyżka curry
    • 1 łyżka pieprzu czarnego mielonego
    • 1 szkl. cukru lub mniej, jeśli dodamy sok z ananasów w puszce
    • 1 szkl. octu spirytusowego 10%
    • 2 łyżki soli
    • 2 łyżki musztardy sarepskiej
    • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    • 9 słoików o pojemności 0,5 litra
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Pomidory umyj, przekrój na pół i zetrzyj na tarce od przekrojonej strony tak, by została tylko skórka. W ten sposób łatwiej pozbędziesz się skórki z pomidorów – nie musisz ich blanszować, chłodzić i obierać.

2

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

3

Przetarte pomidory oraz cebulę postaw na ogniu i gotuj na małym ogniu, często mieszając.

4

Paprykę pokrój w średnią kostkę.

5

Marchewkę pokrój w średnie słupki.

6

Obierz ananasy.

7

Wykrój środki z ananasów i pokrój owoce w kostkę.

8

Po godzinie gotowania dodaj do pomidorów marchewkę.

9

Dorzuć paprykę.

10

Dodaj kukurydzę.

11

Dodaj ananasa.

12

Dopraw przyprawami, musztardą i octem. Całość gotuj jeszcze 30 minut. Rozrób niewielką ilość wody z 2 łyżeczkami mąki. Wymieszaj i wlej do sosu.

13

Sos przełóż do pasteryzowanych słoików. Zakręć i odwróć do góry dnem. Zostaw do wystudzenia. Nie musisz dodatkowo pasteryzować sosu.


Komentarze