Sos turecki

Sos turecki

  • 00:45
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 20 dag jogurtu naturalnego
    • 1 duży zielony ogórek
    • 3 ząbki czosnku
    • 1 pęczek koperku
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • sól
    • pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Zielonego ogórka opłukać, osuszyć i obrać ze skóry. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić, odstawić na około 10 minut, a następnie odsączyć z soku. Czosnek zmiażdżyć. Koperek opłukać, osuszyć i drobno pokroić.

Do jogurtu naturalnego dodać zielony ogórek, czosnek i koperek. Następnie dodać oliwę z oliwek i sok z cytryny. Na koniec dodać sól i pieprz do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszać i włożyć do lodówki na około 60 minut. Podawać do grillowanych kiełbas, mięs i szaszłyków.


Komentarze