Sos z grzybów świeżych

Sos z grzybów świeżych

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 50 dag świeżych grzybów
    • 3 dag cebuli
    • 3 dag masła

    Podprawa: 

    • 4 dag mąki
    • 25 dag śmietany
    • sól
    • pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Grzyby oczyścić z piasku, jeśli trzeba, opłukać, drobno posiekać; cebulę posiekać, dodać do grzybów. Grzyby zalać szklanką wody, dodać masło i powoli ugotować na silnym ogniu pod przykryciem.

Gdy grzyby są miękkie, a odparowane, trochę je podsmażyć i zrumienić, uważając, aby się nie przypaliły.

Śmietanę wymieszać z mąką na gładką masę, wlać do miękkich grzybów, mieszając zagotować, dodać trochę wody, odstawić. Do podprawionych grzybów dodać sól i pieprz do smaku, zagotować, zaraz podawać.

Sosu tego używać do klusek, sypkiej kaszy, ziemniaków. Sos nie powinien długo stać w cieple, gdyż grzyby łatwo się psują, nawet po ugotowaniu.


Komentarze