Sos z pieczonych grzybów z tymiankiem i suszonymi pomidorami

Sos z pieczonych grzybów z tymiankiem i suszonymi pomidorami

  • 00:45
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 300 g podgrzybków
    • 50 g cebuli
    • 1 ząbek czosnku
    • 3 gałązki tymianku
    • 50 g suszonych pomidorów
    • 200 ml śmietanki 30%
    • 50 ml wina białego wytrawnego
    • 20 ml oliwy z oliwek 
    • 40 g masła 
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Grzyby oczyść z piasku i lekko obmyj pod bieżącą wodą. Pokrój na mniejsze kawałki, jeśli są duże. Przełóż do naczynia porcelanowego odpornego na wysokie temperatury. Polej oliwą, lekko przypraw tylko świeżo mielonym czarnym pieprzem. Nie sól, bo grzyby puszczą zbyt dużo wody. Rozkrusz listki tymianku i posyp grzyby. Ząbek czosnku zgnieć i połóż na wierzchu. 

Piekarnik rozgrzej do temp. 220˚ i wstaw grzyby do pieczenia na ok. 15 minut lub aż się pięknie zrumienią. Ta technika pozwala wyzwolić piękny aromat świeżych grzybów. 

W tym czasie pokrój drobno cebulkę i podsmaż na maśle. Przypraw solą – dzięki niej cebula szybciej się zeszkli. Pokrój suszone pomidory w paseczki i dodaj do cebuli. Smaż razem, aż pomidory puszczą swój aromat. Dopiero teraz dodaj pieczone grzyby. Wymieszaj i wlej białe wino. Poczekaj, aż wino odparuje do 1/4 objętości i dopiero wlej śmietankę. Całość wymieszaj.


Komentarze