Sos ze świeżej żurawiny

Sos ze świeżej żurawiny

  • 00:15
  • 10 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​400 g żurawiny
    • 400 g cukru
    • 1/2 laski wanilii
    • skórka z cytryny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Żurawinę umyj i odsącz na kuchennym sicie. Przełóż do misy lub ceramicznej makutry i wsyp cukier.

Wanilię rozetnij i wydrąż aromatyczne pestki. Dodaj do żurawiny. Cytrynę umyj bardzo dokładnie i obierz ze skórki za pomocą obieraczki do warzyw. Dzięki niej obierzesz skórkę bez gorzkiej warstwy. Pokrój skórkę w drobną kostkę i wsyp do owoców. Wyciśnij jeszcze sok z cytryny i wlej na cukier w misce. Sok z cytryny w naturalny sposób reguluje kwasowość sosu żurawinowego.

Ucieraj żurawinę mikserem ustawionym na średnich obrotach, aż cukier się rozpuści. Żurawiny są bardzo soczyste, więc cukier szybko się rozpuści. Ucieranie dodatkowo uwalnia naturalną pektynę, dzięki której sos po schłodzeniu będzie gęsty.

Sos żurawinowy przechowuj w słoiku w lodówce nawet do 7 dniu. Podawaj do mięsa (drobiu, wieprzowiny, dziczyzny) przygotowanych zarówno na zimno, jak i pieczeni.


Komentarze