Souvlaki

Souvlaki

  • 00:25
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ok. 1/2 kg baraniny lub mięsa wieprzowego w kawałku (polędwica, schab, szynka) 
    • 100 ml oliwy z oliwek
    • sok z 1 cytryny
    • 2 łyżeczki oregano
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Mięso pokrój w kostkę ok. 2,5 cm. Do miski wlej oliwę, sok z 1 cytryny, sól, pieprz i oregano. Do tak przygotowanej marynaty włóż mięso. Przykryj i wstaw do lodówki na ok. 6 godz. Następnie po schłodzeniu nadziewaj kawałki mięsa na patyki do szaszłyków. Przed pieczeniem możesz jeszcze posypać szaszłyki oregano. Piecz najlepiej na rozgrzanym grillu ok. 20 min, obracając je co jakiś czas, natomiast w piekarniku w temp. 210°. Podawaj z cytryną, frytkami lub ryżem i sałatką horiatiki.


Komentarze

Podobne przepisy