
Spaghetti ala carbonara
- 00:15
- 1 porcja
- Bardzo prosty
Składniki
- 200 g makaronu spaghetti
- 80 g surowego boczku
- 1 jajko
- 1/3 szkl. śmietany 36%
- parmezan - wedle uznania
- 1 ząbek czosnku
- 50 ml oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- Sposób przygotowania
- Produkty
Wrzącą wodę w garnku osolić i wlać połowę oleju (25 ml). Włożyć makaron spaghetti i gotować, aż będzie "al dente" – około 6 min.
Nastawić patelnię z resztą oliwy z oliwek i położyć na gorącej patelni czosnek (nieobrany), po minucie zdjąć go z patelni. Długo smażony powoduje gorzki smak i zepsuje całe danie.
W międzyczasie pokroić w dość cienkie paseczki boczek i podsmażyć na tej oliwie. Żółtko jaja i śmietanę połączyć. Dodać łyżeczkę parmezanu, posolić (nie za dużo - parmezan dość słony), popieprzyć i wymieszać.
Gdy makaron dojdzie, odcedzić go i dodać do smażącego się boczku. Podsmażać na małym ogniu, dodać małą chochelkę wody z garnka po makaronie. Gdy się zagotuje, wlać wcześniej połączone żółtko, śmietanę i parmezan na patelnię i mieszać dość energicznie.
Gdy sos się ładnie zredukuje, można wykładać na talerz. Posypać parmezanem po całości i podawać od razu.