Spaghetti ala carbonara

Spaghetti ala carbonara

  • 00:15
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 200 g makaronu spaghetti
    • 80 g surowego boczku
    • 1 jajko
    • 1/3 szkl. śmietany 36%
    • parmezan - wedle uznania
    • 1 ząbek czosnku
    • 50 ml oliwy z oliwek
    • sól i pieprz do smaku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Wrzącą wodę w garnku osolić i wlać połowę oleju (25 ml). Włożyć makaron spaghetti i gotować, aż będzie "al dente" – około 6 min.
Nastawić patelnię z resztą oliwy z oliwek i położyć na gorącej patelni czosnek (nieobrany), po minucie zdjąć go z patelni. Długo smażony powoduje gorzki smak i zepsuje całe danie.

W międzyczasie pokroić w dość cienkie paseczki boczek i podsmażyć na tej oliwie. Żółtko jaja i śmietanę połączyć. Dodać łyżeczkę parmezanu, posolić (nie za dużo - parmezan dość słony), popieprzyć i wymieszać.

Gdy makaron dojdzie, odcedzić go i dodać do smażącego się boczku. Podsmażać na małym ogniu, dodać małą chochelkę wody z garnka po makaronie. Gdy się zagotuje, wlać wcześniej połączone żółtko, śmietanę i parmezan na patelnię i mieszać dość energicznie.

Gdy sos się ładnie zredukuje, można wykładać na talerz. Posypać parmezanem po całości i podawać od razu.


Komentarze