Spaghetti alla carbonara

Spaghetti alla carbonara

  • 00:20
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​2 jajka
    • 90 g boczku pokrojonego na cienkie plasterki (lekko wędzonego lub suszonego)
    • 160 g makaronu spaghetti
    • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
    • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
    • 2 łyżki oleju Solucci
    • 30 g tartego sera owczego pecorino
    • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
    • przyprawy: sól morska, świeżo zmielony kolorowy pieprz (opcjonalnie)
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Jajka roztrzep widelcem i odstaw. Boczek pokrój w paseczki. Makaron ugotuj w osolonej wodzie i odcedź. Posiekaj czosnek oraz natkę pietruszki. Boczek podsmaż na oleju aż się zrumieni. Dodaj czosnek oraz natkę pietruszki, smaż na małym ogniu przez 15 sekund, następnie dodaj makaron. Odstaw z ognia i wymieszaj z połową sera pecorino oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Polej go roztrzepanymi jajkami i wymieszaj. Jajka mają utworzyć delikatny, kremowy sos i tylko trochę zgęstnieć od gorącego makaronu. Podawaj, doprawiając solą oraz posypując dodatkowym serem pecorino i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.