Spaghetti Bolognese

Spaghetti Bolognese

  • 00:50
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 300 g mielonej wołowiny
    • dwie średnie marchewki
    • 2 średnie cebule
    • 1 średnia czerwona papryka
    • 5 ząbków czosnku
    • puszka pomidorów bez skóry
    • łyżka koncentratu pomidorowego
    • kostka rosołowa
    • łyżeczka bazylii i oregano albo kilka listków świeżej
    • sól i pieprz
    • masło
    • makaron spaghetti
    • parmezan lub utarty ser żółty
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Marchewkę ucieramy na tarce i wrzucamy do rondla bądź głębokiej patelni z rozpuszczonym masełkiem, kroimy drobno cebule i paprykę i dodajemy do smażącej się marchewki.

Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy drobno posiekany czosnek, a po kilku minutach mięso mielone i dokładnie mieszamy. Kiedy mięso się zbrązowi, dolewamy wody, dodajemy przyprawy i kostkę rosołową.

Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 20–30 minut. Po tym czasie dodajemy posiekane pomidory z puszki (lub świeże sparzone i obrane ze skórki). Gotujemy przez minimum 20 minut, po tym czasie sos powinien być gotowy, jednak im dłużej go gotujemy tym jest lepszy.

Najlepiej smakuje sos podgrzewany na patelni wraz z makaronem, który nabiera aromatu. Wierzch posypać parmezanem lub utartym żółtym serem. Można przyozdobić listkami bazylii lub oregano.


Komentarze