Spaghetti Bolognese

Spaghetti Bolognese

  • 02:35
  • 6 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 400 g makaronu spaghetti
    • 1 mała cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 średnia marchewka
    • 1 łodyga selera naciowego
    • 2 łyżki masła
    • 50 g tłustego surowego boczku
    • 100 g surowej szynki
    • 100 g drobiowych wątróbek
    • 100 g mielonej wołowiny
    • 100 g mielonej wieprzowiny
    • 200 ml czerwonego wina
    • 200 ml bulionu mięsnego (może być z kostki)
    • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 1 łyżeczka oregano
    • starty parmezan lub ser twardy dziugas do posypania
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Makaron ugotuj wg wskazówek na opakowaniu.Cebulę, czosnek, marchewkę, seler obierz i drobno posiekaj. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na maśle z warzywami. Szynkę pokrój w drobną kostkę, wątróbki drobno posiekaj i razem z mielonym mięsem dodaj do warzyw. Wszystko chwilę smaż, ciągle mieszając. Następnie dodaj wino, wywar z mięsa, koncentrat i oregano. Sos doprowadź do wrzenia. Dopraw go solą i pieprzem. Całość gotuj ok. 2 godzin. Gotowy sos wymieszaj z ugotowanym wcześniej al dente PORADA KONTEKSTOWA - AL DENTE makaronem i posyp startym parmezanem wg uznania. Sos pasuje do wszystkich rodzajów makaronu, lasagne i cannelloni.


Komentarze