Spaghetti z bobem, serem owczym, czosnkiem i kalarepką

Spaghetti z bobem, serem owczym, czosnkiem i kalarepką

  • 00:35
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 300 g spaghetti
    • 150 g bobu
    • 100 g sera owczego lub mozzarelli do zapiekania
    • 1 kalarepka
    • 2 ząbki czosnku
    • listki świeżej mięty
    • ok. 25 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Bób umyj i gotuj ok. 25 min w osolonej wodzie. Odcedź i obierz. Spaghetti ugotuj al dente PORADA KONTEKSTOWA - AL DENTE również w osolonej wodzie. Odcedź i nie przelewaj wodą. Kalarepkę umyj, obierz, po czym gotuj na parze przez ok. 15 min. Wyjmij, przestudź i pokrój w cienkie plasterki. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki. Ser pokrój w małą kostkę.

Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć czosnek i gdy się zarumieni, wyjmij go na talerzyk. Na patelnię wrzuć bób, kalarepkę i smaż klika minut. Następnie dorzuć spaghetti i smaż razem kolejne kilka minut. Pod koniec dodaj ser, dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj. Przed podaniem posyp listkami świeżej mięty.


Komentarze