Spaghetti z endywią w pysznym sosie serowym

Spaghetti z endywią w pysznym sosie serowym

  • 00:20
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 300 g makaronu spaghetti
    • 1 główka endywii
    • 200 g sera cheddar
    • 1 łyżka parmezanu
    • 30 g masła
    • 300 ml mleka
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    • przyprawy: sól, biały pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Makaron ugotuj al dente PORADA KONTEKSTOWA - AL DENTE i odcedź, nie przelewaj wodą. Do garnuszka wlej mleko i na wolnym ogniu podgrzewaj. W tym czasie zetrzyj ser parmezan i cheddar. Starte sery wsyp do ciepłego mleka, dodaj masło i mieszaj mieszadłem, aż sery się rozpuszczą. Przypraw gałką muszkatołową, pieprzem i solą (pamiętaj, że sery są już słone). Na patelni rozgrzej kilka łyżek oliwy z oliwek. Endywię umyj, osusz i posiekaj w paseczki, wrzuć na patelnię i podsmaż chwilkę. Dopraw solą i pieprzem, zmniejsz ogień i smaż dalej ok. 5 min, nie dłużej, by była chrupiąca. Endywię wrzuć do sosu i wymieszaj. Sos połącz z makaronem i podawaj.


Komentarze