Spaghetti z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi

Spaghetti z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi

  • 00:35
  • 4 porcje
  • 698 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g pomidorków koktajlowych
    • 500 g makaronu spaghetti
    • 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
    • 2–3 ząbki czosnku
    • 1 pęczek natki pietruszki
    • 200 ml białego wytrawnego wina
    • 50 ml białego słodkiego wina deserowego (np. marsala)
    • 500 g obranych mrożonych krewetek (surowych lub gotowanych)
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Krewetki rozmrażamy, wykładając je na noc z zamrażarki do lodówki.

2

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekany czosnek i natkę pietruszki, dusimy ok. 1 minuty, jedynie szkląc czosnek (nie może się zrumienić).

3

Wlewamy wytrawne i słodkie wino, wkładamy przecięte na połówki pomidorki, trzymamy na mocnym ogniu, aż sos częściowo odparuje i zgęstnieje, a pomidorki się pomarszczą (nie powinny się całkowicie rozpaść).

4

Pod sam koniec dodajemy krewetki, surowe nieco wcześniej, trzymamy na ogniu jeszcze 2-3 minuty, aż będą lekko różowe. Doprawiamy do smaku solą.

5

Mieszamy przed podaniem z ugotowanym al dente PORADA KONTEKSTOWA - AL DENTE makaronem, dekorujemy pietruszką, podajemy.


Komentarze