Spaghetti z ośmiorniczkami

Spaghetti z ośmiorniczkami

  • 00:30
  • 3 porcje
  • Prosty

Składniki

    • ​100 g makaronu spaghetti
    • 300 g ośmiorniczek baby
    • 1 łodyga selera naciowego
    • 1/2 główki czosnku
    • 2 ząbki czosnku
    • sok z 1/2 cytryny
    • 4 łyżki oleju
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżka octu balsamicznego
    • 2 łyżeczki świeżych igiełek rozmarynu
    • 1,5 szkl. wody
    • przyprawy: sól, pieprz w kulkach, pieprz świeżo mielony

    Marynata:

    • 1/4 szkl. oleju słonecznikowego
    • sok z 1/2 cytryny
    • skórka z 1/2 cytryny
    • kilka ząbków czosnku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj marynatę: sok z cytryny wymieszaj z olejem i posiekanym czosnkiem. Skórkę sparz gorącą wodą, pokrój na kawałki i dodaj do marynaty. Przygotuj ośmiorniczki i zalej marynatą, a następnie wstaw je do lodówki na 12 godz.

Makaron ugotuj wg wskazówek na opakowaniu. Główkę czosnku drobno posiekaj, a łodygę selera zmiksuj w blenderze. Sok z cytryny wymieszaj z posiekaną główkę czosnku, łodyżką selera naciowego i kilkoma ziarnami pieprzu w kulkach. Całość przelej do garnuszka i zagotuj (ok. 10 min), dodaj do wywaru sprawione ośmiornice (możesz je pokroić na kawałki, zostawiając ramiona w całości) i gotuj przez ok. 3 min. Ośmiorniczki odcedź, oprósz solą i świeżo zmielonym pierzem. Ząbki czosnku posiekaj na cienkie płatki i podsmaż wraz z rozmarynem (ok. 1/2 min) na 4 łyżkach oleju. Następnie zdejmij patelnię z ognia, dodaj ośmiorniczki, wymieszaj z makaronem, skrop octem balsamicznym i oliwą z oliwek. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. 


Komentarze