Spaghetti z owocami morza

Spaghetti z owocami morza

  • 00:20
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg małży mrożonych lub świeżych
    • 500 g krewetek mrożonych
    • 1 op. makaronu
    • 2 puszki pomidorów w puszce
    • 3 ząbki czosnku
    • 2 szalotki lub 1 cebula
    • 1 papryka chilli
    • oliwa z oliwek
    • 1 kieliszek wina białego wytrawnego (opcjonalnie)
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Nastaw wodę na makaron. Podczas przygotowywania sosu ugotuj makaron al dente. Oczyść małże pod bieżącą wodą. Rozgrzej 2 łyżki oliwy, dodaj czosnek i cebulę, zeszklij.

2

Dodaj pomidory w puszce. Dodaj papryczkę (całą).

3

Zmiksuj sos, pozostawiajac papryczkę całą.

4

Dodaj małże. Duś 3 minuty. Jeśli dodajesz surowe, wówczas dodaj wino i duś ok. 5–6 minut. Małże, które się nie otworzyły, wyrzuć. Dodaj krewetki.

5

Całość duś jeszcze przez ok. 2 minuty. Dopraw solą i pieprzem. Sos wymieszaj z makaronem i podawaj od razu. Talerze możesz udekorować cząstkami cytryny. Całość posyp natką pietruszki.


Komentarze