Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i bazylią

Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i bazylią

  • 00:30
  • 4 porcje
  • 662 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​500 g spaghetti
    • 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
    • 2-3 ząbki czosnku
    • 2 łyżki pasty pomidorowej (koncentratu)
    • 100 ml białego wytrawnego wina
    • kilkanaście pomidorków koktajlowych
    • kilkanaście listków bazylii
    • świeżo mielony czarny pieprz
    • świeżo starty parmezan lub grana padano do posypania
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy drobno posiekany czosnek do zeszklenia.

2

Dodajemy wino i pastę pomidorową i trzymamy na mocnym ogniu, aż wino prawie całkowicie odparuje.

3

Wrzucamy umyte i przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe i gotujemy jeszcze 2-3 minuty, pilnując, aby stały się miękkie, ale się nie rozpadały. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

4

Gotujemy makaron, pilnując czasu podanego na opakowaniu – makaron musi być lekko twardy, czyli al dente PORADA KONTEKSTOWA - AL DENTE, a nie rozgotowany.

5

Dodajemy do przygotowanego sosu odcedzony makaron i podarte palcami listki bazylii, całość dokładnie mieszamy. Gotowe spaghetti nakładamy do misek lub głębokich talerzy i podajemy posypane świeżo startym serem.


Komentarze