Spaghetti ze smażonym bakłażanem i świeżymi pomidorami

Spaghetti ze smażonym bakłażanem i świeżymi pomidorami

  • 00:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 250 g makaronu spaghetti
    • 1 bakłażan
    • 4 pomidory
    • 1 cebula
    • 2- 3 gałązki bazylii
    • 1/4 pęczka natki pietruszki
    • 1 ząbek czosnku
    • 40 ml oliwy z oliwek
    • 20 g masła
    • 80 g parmezanu
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Bakłażana umyj i pokrój w plastry. Polej oliwą i rozłóż na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Wstaw do pieczenia z funkcją grilla. Jak tylko bakłażan się zrumieni, odwróć każdy plaster. Po upieczeniu wyjmij do ostudzenia. Chłodne plastry bakłażana pokrój na mniejsze kawałki.

Cebulę i czosnek obierz, pokrój w piórka. Skórę pomidorów natnij na krzyż i zalej wrzątkiem do ich całkowitego zakrycia. Jak tylko skóra na nacięciu zacznie się odwijać, wyjmij pomidory i ostudź pod zimną wodą. Obierz ze skórki, przekrój na pół i wytnij twardą część od szypułki. Pomidory pokój w małe kawałki.

Zagotuj wodę i włóż makaron do gotowania. Jak tylko będzie na wpół miękki, wycedź na durszlak. Zostaw ok. 200 ml wody z gotowania makaronu, a sam makaron przelej zimną wodą. Na patelni podsmaż kawałki bakłażana, dodaj cebulę i czosnek. Przypraw lekko solą i pieprzem. Dołóż pomidory, makaron i świeże masło. Posiekaj natkę pietruszki, a bazylię poszarp do makaronu w rękach. Wymieszaj dokładni i dolej wodę z gotowania makaronu, tak aby zrobił się sos. Jak tylko makaron wchłonie część sosu, a pomidory lekko się rozpadną, przełóż danie na talerz. Z wierzchu posyp obficie płatkami sera.


Komentarze