Spaghetti ze świeżym szpinakiem

Spaghetti ze świeżym szpinakiem

  • 00:20
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 100 g makaronu spaghetti
    • 100 g szpinaku
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 ząbek czosnku
    • 50 ml śmietanki 30%
    • 20 g sera blue
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Makaron ugotuj al dente PORADA KONTEKSTOWA - AL DENTE wg wskazówek na opakowaniu w osolonym wrzątku. Liście szpinaku dokładnie umyj i usuń ogonki. Wrzuć na osolony wrzątek i obgotuj 2 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową i osącz. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj wyciśnięty czosnek i podgotowany szpinak. Smaż razem kilka minut stale mieszając. Następnie dodaj pokruszony ser, wlej śmietankę i duś jeszcze ok. 6 minut na wolnym ogniu. Całość dopraw pieprzem i solą. Gotowy szpinak dokładnie wymieszaj z wcześniej ugotowanym makaronem. Potrawę udekoruj listkami oregano lub bazylii. Zamiast świeżego szpinaku możesz użyć także mrożonego w ilości ok. 50 g. Szpinak wrzuć na patelnię z 1 łyżką oleju i na wolnym ogniu podgrzewaj go aż zmięknie. Następnie dodaj czosnek i resztę składników tak, jak w przypadku świeżego szpinaku.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze