Spring rolls z kurczakiem, mango i papryką

Spring rolls z kurczakiem, mango i papryką

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 arkusze papieru ryżowego
    • 50 g filetu z kurczaka
    • 4 paski papryki żółtej
    • 4 paski papryki czerwonej
    • 8 plastrów dojrzałego mango
    • świeża bazylia
    • 4 łyżek sosu sojowego
    • 1 ząbek czosnku

    Sos:

    • 1 papryczka chili
    • 1 cm imbiru
    • 1 ząbek czosnku
    • 1/2 łyżka oliwy
    • 1/3 szkl. świeżego soku z pomarańczy
    • cukier i sól do smaku
    • 1 łyżka octu ryżowego lub winnego
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • 1/2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    • 1/4 szkl. wody
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Do małego garnka przełóż pokrojony w plastry filet z kurczaka. Dodaj czosnek, wlej sos sojowy i tyle wody, aby zakryć kurczaka. Gotuj przez 5 minut.

Paprykę pokrój w paski. To samo zrób z mango.

Przygotuj miskę z letnią wodą oraz deskę. Każdy papier mocz w wodzie 2 sekundy, a następnie przełóż na deskę i ułóż na nim składniki. Uformuj spring rolls. Bardzo często dokładny opis jak to zrobić, można znaleźć na opakowaniu papieru ryżowego.

Przygotuj sos. Chili, imbir i czosnek pokrój w drobną kostkę. Jeśli nie chcesz, by danie było zbyt pikantne, usuń z papryczek pestki. Rozgrzej oliwę i dodaj pokrojone warzywa. Smaż przez ok. 3 minuty, cały czas mieszając. Dodaj sok pomarańczowy oraz sos sojowy i ocet. Chwilę jeszcze gotuj. Dodaj cukier i sól do smaku. Mogą to być 2 łyżeczki cukru oraz 1/2 łyżeczki soli. Wymieszaj mąkę z wodą i stopniowo dodawaj do sosu, cały czas mieszając do odpowiedniej gęstości.


Komentarze