Śródziemnomorska sałatka ryżowa

Śródziemnomorska sałatka ryżowa

  • 00:30
  • 6 porcji
  • 288 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 250 g długoziarnistego ryżu (np. basmati)
    • 50 g zielonego groszku (najlepiej mrożonego)
    • 1 czerwona papryka
    • 5 filetów z sardeli z puszki (anchois)
    • 100 g zielonych oliwek bez pestek
    • 1 łyżka kaparów z zalewy
    • 6 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia
    • świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
    • świeżo mielony czarny pieprz
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy

Słowo od autora

Lekkie sałatki ryżowe to jedna ze specjalności śródziemnomorskiej kuchni. We Włoszech robi się je z krótkoziarnistego, kleistego ryżu odmiany arborio, używanego również do gotowania risotta. Risotto przygotowane z ryżu basmati będzie całkowitą porażką, jednak w sałatce te długie, pachnące i sypkie ziarenka sprawdzą się doskonale.

  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Ryż dobrze płuczemy pod bieżącą wodą. Zagotowujemy w garnku dużo osolonej wody, wsypujemy przepłukany ryż, gotujemy ok. 15 minut do miękkości. Odcedzamy, dwukrotnie dobrze przepłukujemy na sicie zimną wodą, zostawiamy do odcieknięcia.

2

Groszek wsypujemy do rondelka z gotującą się wodą, gotujemy kilka minut, odcedzamy, przepłukujemy na sicie zimną wodą i przekładamy do garnka z zimną wodą, by nie stracił koloru.

3

Odcieknięty ryż i przecedzony groszek przekładamy do miski.

4

Dodajemy paprykę i sardele pokrojone w paseczki, posiekane oliwki i kapary, oliwę i sok z cytryny.

5

Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, całość schładzamy, podajemy z pieczywem.


Komentarze