Stek podany na cieście ziemniaczanym

Stek podany na cieście ziemniaczanym

  • 01:30
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 4 steki
    • sól i czarny pieprz
    • oliwa z oliwek
    • 125 ml domowego bulionu wołowego
    • odrobina Whiskey
    • łyżka stołowa masła

    Ciasto ziemniaczane:

    • kilogram ziemniaków, obranych i pokrojonych
    • 2-3 łyżki zmieszanego mleka i kremówki (proporcja 1:1)
    • łyżka masła
    • 2 łyżki posiekanej młodej cebulki
    • sól i pieprz

    Masło ziołowe:

    • 50 g masła zmiksowanego z:
    • posiekaną cebulką, szczypiorkiem, pietruszką, pokruszonym czosnkiem i sokiem z cytryny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ciasto ziemniaczane: włożyć ziemniaki do dużego naczynia, wlać tyle wody, żeby przykryła ziemniaki. Doprawić (osolić), doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Następnie osuszyć je i ubić z mlekiem, kremówką i masłem. Dodać cebulkę, doprawić do smaku.

Podzielić ziemniaki na cztery porcje i uformować spłaszczone kulki. Oprószyć każdą kulkę ciasta odrobiną mąki i obsmażyć na gorącym maśle do złotego koloru z każdej strony. Trzymać w cieple.

Przyprawić steki solą, czarnym pieprzem i naoliwić. Nagrzać rondel i smażyć steki do ulubionego stopnia. Gotowe zdjąć z ognia i trzymać w cieple. Do tłuszczu ze steków, który został w rondlu, dodać trochę ciepłego bulionu wołowego, odrobinę whiskey, łyżkę masła i przyprawić do smaku. Podgrzać, ale nie gotować!

Umieścić ciepłą kulkę ciasta ziemniaczanego na środku dużego talerza, na wierzchu kulki umieścić stek i na to łyżeczkę masła ziołowego. Wokół rozlać sos z rondla. Na samym końcu ozdobić dzieło listkiem pietruszki.


Komentarze