Stek wołowy z sosem ziołowo-brzoskwiniowym

Stek wołowy z sosem ziołowo-brzoskwiniowym

  • 00:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 200 dag rostbefu steku wołowego Tesco Finest
    • kilka gałązek świeżego rozmarynu
    • 1 ząbek czosnku

    Sos ziołowo-brzoskwiniowy:

    • 3–4 brzoskwinie ciasteczkowe
    • mały pęczek natki pietruszki
    • mały pęczek świeżej bazylii
    • garść świeżego tymianku cytrynowego
    • garść świeżej mięty
    • garstka świeżego oregano
    • skórka otarta z 1/2 cytryny
    • 1 mały ząbek czosnku
    • oliwa z oliwek
    • sól, pieprz

    Dodatkowo:

    • zielony groszek cukrowy
    • kilka kolorowych marchewek
    • kilka mini cukinii
    • świeża rukola
    • oliwa z oliwek
    • sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Słowo od autora

Zwłaszcza w ciepłe dni skupiamy się na tym, aby dania przez nas przygotowywane były szybkie i lekkie, dlatego najczęściej wybieramy warzywa. Dziś mamy dla Was przepis na równie szybki obiad, co ten warzywny, ale z wykorzystaniem mięsa! Proponujemy Wam soczysty i aromatyczny stek z rostbefu wołowego, z dodatkiem ziołowego sosu z drobno pokrojoną brzoskwinią ciasteczkową oraz świeżymi i lekko chrupiącymi warzywami. Pysznie, świeżo i zdrowo!

Co zrobić, by było Pieknie Podane

BLOGER RADZI:

  • Usmażony kawałek mięsa rzadko kiedy wygląda smacznie – chcieliśmy, aby wyglądał lekko i apetycznie dlatego zdecydowaliśmy się na położenie na jego wierzchu sosu ziołowo-brzoskwiniowego i listków świeżej rukoli.
  • Soczyste mięso będzie wyglądało na talerzu jeszcze apetyczniej, jeżeli będzie podany z kolorowymi warzywami, lekko podsmażonymi na patelni pokrojonymi w różne kształty.
Plate of joy

Autor: Plate of joy    Blog: plateofjoy.blogspot.com

1

Stek wyjmij z opakowania i umyj pod zimną wodą, osusz.

2

W głębokim talerzu zrób marynatę z oliwy z oliwek, soli, pieprzu,  świeżego rozmarynu i zgniecionego ząbku czosnku. Umieść w nim mięso i pozostaw na jakiś czas, aby mięso przeszło przyprawami.

3

Świeże zioła umyj i osusz, podobnie jak brzoskwinie ciasteczkowe. Zioła drobno posiekaj, a brzoskwinie pokrój w drobną kostkę.

4

Wszystko przełóż do miseczki przypraw solą i pieprzem oraz skórką startą z cytryny, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dolej oliwy z oliwek.

5

Stek wyjmij z marynaty i smaż na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu do smażenia. Mięso należy smażyć po kilka minut z każdej strony i po usmażeniu pozostaw na kilka minut, aby odpoczęło. Następnie przełóż na talerz i na wierzch nałóż sos ziołowy z brzoskwinią, udekoruj listkami świeżej rukoli. Podaj z przesmażonymi krótko warzywami. 


Komentarze