Stek wołowy z sosem ziołowym

Stek wołowy z sosem ziołowym

  • 00:40
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 steki, np. antrykot stek wołowy Tesco Finest
    • oliwa z oliwek
    • przyprawy: sól, pieprz

    Sos:

    • 3 ząbki czosnku
    • 1 papryczka chili
    • pęczek natki pietruszki
    • 1 gałązka rozmarynu
    • 2 gałązki tymianku
    • 2 gałązki majeranku
    • 1 łyżka musztardy francuskiej
    • sok z 1 cytryny
    • oliwa z oliwek
    • przyprawy: sól gruboziarnista, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Steki przypraw grubo mieloną solą i pieprzem oraz delikatnie skrop oliwą z oliwek. Grilluj na mocno rozgrzanym ruszcie po 2-3 minuty z każdej strony, dwukrotnie go przewracając (tak, aby na mięsie powstała apetyczna kratka). Czas smażenia reguluj według własnego gustu wysmażenia mięsa. Kiedy stek jest gotowy, odłóż go na 4-5 minuty, by odpoczął. Dzięki temu wszystkie soki zostaną w mięsie, a nie na talerzu.

PRZYDATNE WSKAZÓWKI:

  • Jeżeli chcesz uzyskać delikatnie wędzony smak mięsa, do węgla dorzuć namoczone wcześniej kawałeczki drewna z drzewa owocowego, np. jabłoni lub wiśni. W takim przypadku nie nagrzewaj grilla zbyt mocno i zwiększ nieco czas smażenia. Koniecznie grilluj mięso pod szczelnie zamkniętą pokrywą.
  • Zadbaj o to, aby mięso przed grillowaniem ogrzać do temperatury pokojowej. Ułatwi to kontrolę nad jego stopniem wysmażenia i zapewni lepszą jakość.
  • Do przewracania steka nie używaj widelca i nie przecinaj mięsa. Tutaj przydadzą się szczypce.

Przygotuj sos. Czosnek, lekko przesiekaną papryczkę chili i zioła umieść w moździerzu. Dodaj sól gruboziarnistą i zacznij ubijać, aż składniki sosu zamienią się w pastę. Następnie dodaj musztardę, sok z cytryny i dopraw pieprzem. Na koniec delikatnie wymieszaj sos z oliwą.

Gdy stek odpocznie, pokrój go w poprzek włókien na plastry o grubości 1 cm i polej sosem. Stek najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami lub opiekanym pieczywem z masłem czosnkowym.


Komentarze