Stek wołowy z ziemniakami Hasselback

Stek wołowy z ziemniakami Hasselback

  • 02:45
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    Stek

    • 2 steki wołowe z antrykotu lub rostbefu
    • 1 szkl. wina czerwonego wytrawnego
    • 1 gałązka rozmarynu
    • 2 łyżki oleju
    • 1 łyżka masła
    • przyprawy: sól morska, pieprz grubo tłuczony

    Ziemniaki

    • 6 średnich ziemniaków
    • 2 łyżki świeżego rozmarynu
    • 4 łyżki oleju
    • 3 łyżeczki soli morskiej
    • pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Mięso przełóż do dużego garnka lub miski o płaskim dnie. Wlej wino i dodaj rozmaryn. Po godzinie mięso przełóż na drugą stronę i marynuj kolejną godzinę.

Ziemniaki wyszoruj. Natnij na ziemniakach 2–3 mm plastry – nie przecinaj do końca. Piekarnik rozgrzej do 230°C. Ziemniaki skrop 2 łyżkami oleju, posyp połową soli oraz rozmarynem. Wymieszaj. Przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ziemniaki piecz przez 25 minut. Po tym czasie skrop je pozostałym olejem, posyp resztą soli i pieprzem. Ziemniaki piecz jeszcze 20 minut.

Rozgrzej 2 łyżki oleju. Odsącz steki z wina i smaż mięso 5–7 minut z obu stron. Usmażone mięso odstaw, aby odpoczęło. Następnie dopraw je solą i pieprzem. W tym samym czasie przelej wino z rozmarynem do małego garnka. Gotuj płyn do redukcji do 2–3 łyżek. Na koniec dodaj masło. Wymieszaj sos i zdejmij z ognia.

Steki podawaj z sosem, ziemniakami oraz porcją sałaty.


Komentarze