Stek z brotoli w cytrynowym pieprzu

Stek z brotoli w cytrynowym pieprzu

  • 00:30
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 3 steki z brotoli 
    • 3 szczypty pieprzu cytrynowego 
    • sok z 1 cytryny 
    • 3 szczypty soli ziołowej 
    • 2–3 łyżki mąki 
    • olej do smażenia 
    • sól do smaku 
    • garść posiekanego koperku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Steki z brotoli umyj i osusz. Następnie dopraw je pieprzem cytrynowym i solą ziołową. Kawałki ryby skrop obficie sokiem z cytryny i wstaw na ok. 10 minut do lodówki. 

Na patelni rozgrzej olej. Brotolę oprósz mąką i smaż na małym ogniu na rumiano z obu stron. Steki są dość grube, więc wymagają dłuższego smażenia. 

Pod koniec posól rybę delikatnie jeszcze raz. Brotolę podawaj posypaną koperkiem z dodatkiem ryżu lub pieczonych ziemniaków i warzyw z patelni.


Komentarze