Stek z frytkami i sałatą w sosie winegret

Stek z frytkami i sałatą w sosie winegret

  • 00:40
  • 2 porcje
  • Prosty

Składniki

    • ​2 steki z polędwicy wołowej lub antrykotu
    • 3 łyżki ziaren czarnego pieprzu
    • 1łyżk masła
    • 1 łyżka oleju
    • 1/2 kg ziemniaków
    • przyprawy: sól

    Sałatka:

    • mix sałat (kilka listków radicchio, sałaty strzępiastej zielonej frisee, strzępiastej czerwonej lolo rosso i masłowej)
    • 1/2 cebuli czerwonej
    • 5 pomidorków koktajlowych

    Sos:

    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ziemniaki dokładnie obierz i umyj. Pokrój w słupki. Następnie przepłucz w zimnej wodzie i osusz w ściereczce z nadmiaru wody. Olej rozgrzej i usmaż w nim frytki na złoty kolor (ok. 25 min). Następnie wyjmij i odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju.

Pieprz rozgnieć w moździerzu lub ciężkim narzędziem w woreczku. Steki połóż na desce, odetnij tłuszcz i lekko rozbij. Pieprz przesyp na talerzyk i obtocz w nim steki z każdej strony (pieprz dociśnij dłonią). Na patelni rozgrzej masło z olejem i smaż steki około 6 min, pod koniec posól.

Wszystkie sałaty umyj i porwij w palcach lub pokrój. Cebulę obierz, umyj i pokrój w piórka, pomidorki przekrój na połowę. Oliwę ucieraj powoli z sokiem z cytryny i musztardą. Na koniec dodaj sól i pieprz. Sałaty i warzywa polej przygotowanym sosem.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze