Stek z karkówki z opiekanymi ziemniakami

Stek z karkówki z opiekanymi ziemniakami

  • 00:40
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 450 g steków z karkówki
    • 400 g ziemniaków Gala z Tesco
    • 40 ml oliwy z oliwek
    • przyprawa do ziemniaków Tesco
    • 1/2 cytryny
    • 2-3 gałązki rozmarynu
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Steki z karkówki wyjmij z opakowania i przełóż od razu na gorący grill. Do przygotowania tego rodzaju mięsa idealnie nadaje się ruszt z wąskimi szczelinami. Opiekaj steki na mocnym ogniu z obydwu stron, aby szybko zamknąć pory mięsa i zachować soczystość. Podpiecz je do zrumienienia, a następnie przenieś mięso w cześć grilla z mniejszym żarem, aby karkówka odpoczęła i wypiekła się w środku. 

Do garnka włóż ziemniaki i zalej taką ilością wody, by je zakryć. Wsyp 1 łyżeczkę soli i gotuj przez 15 minut od momentu zagotowania. Ziemniaki powinny być ugotowane na 3/4. Wyjmij je z wody i przelej zimną wodą. Schłodzone pokrój na ćwiartki. Posyp ziemniaki przyprawą do ziemniaków Tesco i polej lekko oliwą. Rozłóż ćwiartki na ruszcie. Opiekaj powoli na złoty kolor z każdej strony. Rozmaryn pokrusz w palcach i posyp ziemniaki pod koniec grillowania. 

Stek z karkówki przełóż na talerz i pokrop delikatnie sokiem z cytryny. Do tłustych mięs grillowanych warto dodać odrobinę soku z cytryny. Podkreśli to ich smak. Ćwiartki grillowanych ziemniaków ułóż dekoracyjnie wraz z gałązkami rozmarynu.


Komentarze