Stek z rostbefu z cebulkami w kremie balsamicznym

Stek z rostbefu z cebulkami w kremie balsamicznym

  • 00:30
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 steki z rostbefu (ok. 200 g każdy)
    • 100 g perłowych cebulek ze słoika
    • 200 ml octu balsamicznego
    • 200 g zielonej fasolki szparagowej
    • 50 g miodu
    • 50 g cukru
    • 6 pomidorków koktajlowych 
    • 2 szalotki
    • 1 ząbek czosnku
    • 20 ml oliwy
    • 1 gałązka rozmarynu 
    • przyprawy: sól morska, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

W rondelku zagotuj ok. 1 litr wody, przypraw solą i szczyptą cukru. Odetnij łykowate końcówki fasolek. Obrane gotuj przez ok. 4–5 minut, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. Wyjmij warzywa z gotowania i przełóż na sitko kuchenne. Przelej zimną wodą i odłóż na talerz. Wlej do małego garnka ocet balsamiczny, dodaj cukier, miód oraz kilka igieł rozmarynu. Gotuj miksturę powoli, aż lekko zgęstnieje. Dopiero teraz dodaj odcedzone z zalewy cebulki perłowe, gotuj powoli jeszcze przez 5 minut i odstaw z ognia. Dla smaku możesz przyprawić szczyptą soli i odrobiną pieprzu. 

Wyjmij z opakowania steki z rostbefu. Delikatnie umyj mięso pod zimną wodą i wytrzyj w kuchenny ręcznik papierowy. Rozgrzej patelnię grillową. Mięso natrzyj lekko oliwą i świeżo mielonym pieprzem. Smaż na bardzo mocnym ogniu, z każdej strony po 1 minucie. Odłóż steki na kratkę z piekarnika, przypraw jeszcze solą morską, a pod kratkę włóż naczynie. Dzięki temu sok z pieczenia swobodnie spłynie, a stek będzie chrupiący. 

Rozgrzej piekarnik do temp. 190° i wstaw steki na kratce z naczyniem na ok. 6 minut (wtedy będą średnio wysmażone) lub na dłużej, jeśli stek ma być wypieczony. Na ostatnie 2 minuty do naczynia włóż pomidorki koktajlowe, by się podpiekły. 

W tym czasie obierz czosnek i szalotki. Pokrój je w drobną kostkę. Rozgrzej rondelek lub patelnię. Na oliwie podsmaż szalotki i czosnek. Dodaj zieloną fasolkę i razem podgrzej. Przypraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Nałóż na talerz zieloną fasolkę, a na niej ułóż chrupiący i soczysty stek. Polej cebulkami w kremie balsamicznym i udekoruj pieczonymi pomidorkami.


Komentarze