Stek z tuńczyka z warzywami gotowanymi na parze

Stek z tuńczyka z warzywami gotowanymi na parze

  • 00:30
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 steki z tuńczyka
    • 300 g groszku cukrowego
    • 300 g marchewek baby
    • 1 spory fenkuł
    • cebulki perłowe
    • 250 ml mleczka kokosowego
    • 2 szalotki
    • 2-3 ząbki czosnku
    • 1-2 ostre papryczki
    • oliwa
    • kilka gałązek rozmarynu
    • 1 łyżeczka curry
    • sól
    • pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Słowo od autora

Świąteczny obiad może być jednocześnie lekki i przepyszny! W Święta stawiam na relaks i odpoczynek w rodzinnym gronie, dlatego serwuję dania, które można przygotować szybko i od razu cieszyć się wspólnym posiłkiem. Moja propozycja łączy te dwie potrzeby - danie jest niesamowicie smaczne i nie wymaga spędzania wielu godzin w kuchni. Aromatyczny, pikantny sos na bazie mleczka kokosowego doskonale uzupełnia kompozycję lekkich warzyw oraz steka z tuńczyka, tworząc idealny zestaw.

Co zrobić, by było Pieknie Podane
  • By warzywa pięknie się prezentowały, gotujemy je al dente - dzięki temu zachowają kształt oraz świeży kolor.
  • Rybę warto grillować na bardzo rozgrzanej patelni - dzięki temu będzie nie tylko smaczna, ale również pięknie przypieczona.
  • Naturalne elementy pięknie uzupełniają dekorację stołu: drewniane elementy (np. plastry drewna jako podkładki pod talerze), świeże gałązki (jako element dekoracyjny lub zaplecione pierścienie do serwetek) i naturalne tkaniny.
Dorota Indycka

Autor: Dorota Indycka    Blog: kuchenneszalenstwa.pl

1

Na odrobinie oliwy szklimy bardzo drobno posiekaną cebulę, czosnek i paprykę.

2

Następnie dodajemy przyprawy i mleczko kokosowe - umieszczamy na małym ogniu i gotujemy, aż sos nieco zgęstnieje.

3

Fenkuł kroimy na plastry średniej grubości i wraz z marchewkami oraz groszkiem gotujemy na parze.

4

W międzyczasie doprawiamy steki z tuńczyka solą i świeżo zmielonym pieprzem.

5

Smażymy na patelni grillowej z dodatkiem rozmarynu (1,5-2 minuty na stronę).

6

Serwujemy tuńczyka z warzywami, cebulkami perłowymi i sosem od razu po przygotowaniu.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy