Steki cynamonowe z miodowo-maślaną marchewką w rozmarynie i puszystym puree

Steki cynamonowe z miodowo-maślaną marchewką w rozmarynie i puszystym puree

  • 00:35
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    Mięso:

    • 2 kotlety / steki z karczku, polędwicy lub innego ulubionego czerwonego mięsa, nadającego się do krótszego smażenia
    • na marynatę: cynamon, gałka muszkatołowa, sól, olej

    Marchewka:

    • 2-3 normalne marchewki lub około 300 g baby carrots
    • 1 duża / 2 małe cebule
    • 2 łyżki masła
    • łyżka miodu
    • sól, pieprz, rozmaryn

    Puree:

    • 5–8 ziemniaków
    • łyżeczka masła
    • 1/3–1/2 szklanki mleka
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Jeśli mięso posiada żyłki, zrosty czy za dużo tłuszczyku, można je odkroić. Można tez delikatnie je rozbić. Każdy kotlet solimy z obu stron i oprószamy cynamonem oraz gałką. W miseczce lub na talerzu zalewamy kotlety olejem i odstawiamy do lodówki, aby mięso naciągnęło aromat przypraw.

Puree: obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie. Odsączamy i ubijamy z dodatkiem masła i mleka.

Marchewka: cebulę obieramy, kroimy w pół talarki. Na patelni lub w rondlu rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę – ma się zeszklić, miejscami może być złota. Normalną marchew obieramy i kroimy w słupki. Baby carrots nadają się od razu po umyciu. Dodajemy do cebuli. Oprószamy solą i pieprzem, dodajemy miód. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem, aż marchew trochę zmięknie, lecz nadal będzie chrupka, około 5–10 minut. Dosypujemy rozmarynu – około 1 łyżki. Jeszcze chwilę dusimy marchew, rozmaryn przy dłuższym gotowaniu gorzknieje.

Steki wrzucamy na patelnię na dobrze rozgrzany olej. Na większym ogniu smażymy po kilka minut na każdej stronie, aby mięso doszło w środku, lecz nie straciło miękkości i soku (w trakcie smażenia sprawdź nacinając kotlet). Cynamon i gałka mają się lekko przypalić.


Komentarze