Steki wieprzowe po prowansalsku

Steki wieprzowe po prowansalsku

  • 00:40
  • 3 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 1 polędwiczka wieprzowa
    • 150 g boczku surowego, wędzonego w plastrach
    • 1 mała cukinia
    • 6 pomidorów śliwkowych
    • kilka listków świeżej szałwii
    • kilka listków bazylii
    • 2 ząbki czosnku
    • 30 ml oliwy z oliwek
    • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
    • przyprawy: sól, pieprz   
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Polędwicę pokrój na 3–4-centymetrowe kawałki i posmaruj oliwą. Czosnek obierz i posiekaj na cieniutkie plasterki. Listki szałwii opłucz.

2

Na desce rozłóż tyle plastrów boczku, ile jest kawałków polędwicy. Na boczku ułóż listki szałwii i plasterki czosnku. W tak przygotowany boczek zawiń kawałki polędwicy i zepnij wykałaczkami. Połóż przygotowane steki na średnio rozgrzanym grillu i zrumień z obydwu stron. Po ściągnięciu steków z grilla, posyp je solą i pieprzem.

3

Cukinię pokrój w grubsze plastry. Pomidory przekrój na pół. Wymieszaj warzywa z ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i oliwą. Cukinię połóż na grillu na 4 minuty z każdej strony. Na talerze nałóż porcje steków, pomidorów i grillowanej cukinii. Dodaj parę listków bazylii.


Komentarze