Steki wieprzowe w karmelizowanych orzeszkach z kiełkami brokuła

Steki wieprzowe w karmelizowanych orzeszkach z kiełkami brokuła

  • 00:25
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 plastry schabu
    • 50 g orzechów nerkowca
    • 2 łyżki miodu
    • 4 łyżki kiełek brokuła

    Marynata:

    • 4 łyżki sosu sojowego
    • sok z 1/2 cebuli
    • 3 łyżki octu ryżowego
    • 2 łyżki miodu
    • 1 łyżeczka suszonego imbiru
    • 1 łyżeczka białego pieprzu
    • 1 łyżeczka soli
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj marynatę: sos sojowy wymieszaj z octem i miodem, wyciśnij sok z cebuli za pomocą wyciskarki do czosnku i dodaj wszystkie przyprawy. Wymieszaj. Mięso zalej marynatą, przykryj i pozostaw na 1 godz. w lodówce.

Na rozgrzanej patelni, na średnim ogniu uduś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE wraz z marynatą kawałki schabu pod przykryciem (ok. 15 min). Na drugiej patelni roztop miód i wrzuć orzechy nerkowca, podpraż 30 sekund. Zdejmij z patelni kawałki schabu i przełóż na druga patelnię z orzeszkami i miodem. Przełóż na talerz, polej resztką marynaty z patelni i posyp pozostałymi orzeszkami. Wierzch udekoruj kiełkami. Podawaj z ryżem lub ulubionym pieczywem.


Komentarze