Steki z brotoli z kaparami i sosem z białego wina

Steki z brotoli z kaparami i sosem z białego wina

  • 00:40
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2–3 steki z brotoli 
    • 1/4 filiżanki białego wytrawnego wina lub octu winnego 
    • 1/4 filiżanki kaparów 
    • 50 g masła 
    • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 
    • oliwa z oliwek 
    • sól morska 
    • świeżo zmielony czarny pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Steki z brotoli umyj i osusz. Następnie natrzyj solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Patelnię dobrze rozgrzej, nalej odrobinę oliwy i smaż steki z ryby na średnim ogniu przez ok. 3–4 minuty z każdej strony. Usmażone ryby zdejmij z patelni i włóż do ciepłego piekarnika nagrzanego do temp. 80˚.  

Na patelnię wlej białe wino lub ocet winny i gotuj przez minutę. Następnie dodaj kapary, masło i gotuj jeszcze przez ok. 2 min lub do czasu, aż sos zgęstnieje, a kapary będą usmażone i zrumienione.  

Na talerz wyłóż odrobinę sosu i połóż na nim ciepłe ryby. Całość udekoruj pietruszką lub kolendrą.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze