Steki z łososia z rusztu w sosie z zielonego pieprzu

Steki z łososia z rusztu w sosie z zielonego pieprzu

  • 00:40
  • 4 porcje
  • 376 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 dzwonka łososia
    • 2 łyżki oleju
    • sól
    • świeżo mielony czarny pieprz

    Sos:

    • 1 łyżka masła
    • 2 szalotki
    • 50 ml białego wytrawnego wina
    • 100 ml bulionu drobiowego (lub rybnego)
    • 125 ml śmietanki kremówki
    • 3 łyżki zielonego pieprzu z zalewy
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

W rondlu rozgrzewamy masło, szklimy na nim drobno posiekaną szalotkę.

2

Wlewamy wino i bulion, trzymamy na ogniu, aż 1/4 płynu odparuje.

3

Dodajemy połowę pieprzu, lekko rozgniatając wcześniej ziarna, wlewamy śmietankę i trzymamy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.

4

Przecedzamy sos przez drobne sitko do drugiego rondelka, dodajemy resztę pieprzu, ew. doprawiamy do smaku solą.

5

Steki z łososia oprószamy solą i pieprzem, smarujemy olejem, pieczemy na ruszcie (ok. 3 min z każdej strony), podajemy z gorącym sosem.


Komentarze