Stir fried z kurczakiem, ananasem i kiełkami fasoli mung

Stir fried z kurczakiem, ananasem i kiełkami fasoli mung

  • 00:45
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 pojedynczy filet z kurczaka
    • 100 g fasoli mung
    • 2 cebule wiosenne pokrojone w cienkie plasterki
    • 1 kawek selera naciowego
    • ok. 1/2 puszki ananasa
    • 1/2 marchewki pokrojonej w słupki
    • garść fasolki szparagowej mrożonej lub świeżej/groszku zielonego świeżego lub z puszki
    • garść posiekanej kapusty pekińskiej
    • 1 łyżka powideł śliwkowych
    • 1 łyżka miodu
    • przyprawy: sól, pieprz

    Sos:

    • 2 łyżki powideł śliwkowych
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
    • 1/3 szkl. soku ananasowego z puszki
    • 2 łyżki miodu
    • 1 łyżeczka imbiru suszonego
    • 1 płaska łyżeczka pieprzu białego
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Fasolkę szparagową podgotuj na parze PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA PARZE przez ok. 5 min (fasolkę możesz zastąpić zielonym groszkiem, wtedy nie musisz gotować). Filet z kurczaka umyj i osusz. Łyżkę powideł wymieszaj z 1 łyżką miodu, dodaj sól i pieprz. Natrzyj kurczaka i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200° na ok. 25 min. Wyjmij z piekarnika i pokrój w cienkie plasterki, odłóż na bok.

Przygotuj sos: wszystkie składniki sosu wymieszaj dokładnie ze sobą aż powstanie gładka emulsja. Seler pokrój w cienkie plasterki lub zmiksuj, fasolkę pokrój na mniejsze kawałeczki. Na suchą gorącą patelnię wrzuć cebulkę, seler i smaż 2 minuty. Warzywa zdejmij suchą łyżką z patelni i odłóż na bok.

Na patelnię wrzuć ananasa pokrojonego na małe kawałki, kiełki i całą resztę warzyw, smaż wszystko 2 minuty. Dodaj odłożone mięso, cebulę oraz seler. Wymieszaj. Zalej sosem i smaż kolejne 2 minuty, aż warzywa i mięso będą gorące. Podawaj same bez dodatków. Udekoruj świeżymi listkami kolendry.


Komentarze