Stir-fry z polędwicą i ananasem

Stir-fry z polędwicą i ananasem

  • 01:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g polędwicy
    • 1 czerwona papryka
    • 1 papryczka chili
    • 1 świeży ananas
    • 2 łyżki miodu
    • 4 łyżki słodko-kwaśnego sosu chili
    • 3 łyżki sosu sojowego
    • 1 łyżka octu jabłkowego
    • 1/2 łyżeczki imbiru
    • sól
    • pieprz
    • 2 łyżki oleju
    • 2 torebki ryżu jaśminowego
    • szczypiorek
    • 1/2 szkl. wody
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    • 10 g sezamu
    • 1 limonka
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Paprykę oczyść i pokrój. Papryczkę chili pokrój wraz z pestkami.

2

Przygotuj marynatę do mięsa. W tym celu połącz sos sojowy, papryczkę chili, ocet, imbir, sól i pieprz. Następnie dodaj sos chili oraz miód. Całość wymieszaj.

3

Polędwicę oczyść z błonek i pokrój w paski.

4

Dodaj do mięsa marynatę, wymieszaj i odstaw na 30 minut.

5

Obierz ananasa i pokrój.

6

Na patelni rozgrzej mocno olej. Dodaj mięso i smaż do lekkiego zarumienienia. Pamiętaj o tym, by mieszać mięso. Dodaj paprykę i smaż chwilkę.

7

Dodaj ananasa i smaż 5 minut, często mieszając.

8

Mąkę wymieszaj z wodą i dodaj do mięsa. Wymieszaj i zagotuj. W międzyczasie ugotuj ryż i pokrój szczypiorek.

9

Mięso posyp sezamem i podawaj z ryżem ozdobionym szczypiorkiem oraz kawałkami limonki. Jako dodatek możesz podać surówkę z kapusty skropioną sokiem z limonki i oliwą z oliwek lub sałatę z zielonymi ogórkami.