Stollen – niemieckie ciasto bożonarodzeniowe z marcepanem

Stollen – niemieckie ciasto bożonarodzeniowe z marcepanem

  • 04:30
  • 8 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g mąki pszennej
    • 100 g cukru
    • 10 g suszonych drożdży
    • 150 g miękkiego masła
    • 250 ml mleka 3,2%
    • 1 łyżeczka esencji waniliowej 
    • 2 krople olejku migdałowego
    • 60 g migdałów w słupkach
    • 200 g rodzynek
    • 100 g suszonej żurawiny
    • 125 g skórki pomarańczowej 
    • 25 g roztopionego masła
    • 225 g gotowej masy marcepanowej (do kupienia w sklepach Tesco)
    • szczypta gałki muszkatołowej
    • szczypta mielonych goździków
    • szczypta soli

    Do posypania:

    • 25 g roztopionego masła  
    • 3 łyżki cukru pudru
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Mąkę i cukier przesypujemy do dużej miski, dodajemy drożdże, sól, miękkie masło i 200 ml mleka.

2

Mieszamy i zagniatamy jednolite ciasto. Dodajemy pozostałe mleko, zagniatamy dalej, w razie potrzeby dosypując trochę mąki. Ciasto ugniatamy przez ok. 6–7 minut, aż stanie się jednolite i gładkie. 

3

Do ciasta dodajemy gałkę muszkatołową, goździki, esencję waniliową i olejek migdałowy, a następnie migdały, rodzynki, żurawinę i skórkę pomarańczową. Zagniatamy całość, tak aby wszystkie bakalie połączyły się z ciastem. Następnie przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy ciasto na ok. 2 h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Czekamy aż ciasto podwoi swoją objętość.

4

Po tym czasie spłaszczamy ciasto i na stolnicy wysypanej mąką rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 45x35 cm. Smarujemy roztopionym masłem. 

5

Marcepan rozwałkowujemy na prostokąt o bokach 35x25 cm i układamy na wierzchu ciasta. Zwijamy ciasto tak jak roladę i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łączeniem ciasta do dołu. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190˚(170˚ z termoobiegiem) i wstawiamy ciasto. Pieczemy przez godzinę. Po wyjęciu z piekarnika ciasto smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem pudrem.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze